18 Φεβ 2009

Μανώλης Αναστασάκος



Σε προηγούμενο σημείωμα μας, με αφορμή την πρώτη ατομική του καλλιτέχνη στη Γκαλερί Fizz, είχαμε αναφερθεί στην βιωματική σχέση του Μανώλη Αναστασάκου και των κωδικών επικοινωνίας που αναπτύσσει ώστε να θέσει σε συναγερμό τις αισθήσεις μας μέσα από μια βιωματική και, όχι μόνο, αφήγηση.

Αυτήν τη φορά το Minimax, μέσα από την ανάπτυξη των διαστάσεων, γίνεται αφορμή για τον καλλιτέχνη για μια σαφέστερη θέση απέναντι στην ευαισθησία, στις στατιστικές σχέσεις, στις μιντιακές προοπτικές μιας εποχής που μέσα από τη ρήξη εννοιών, οδηγείται στην αναδιατύπωση της μίμησης άρα και του πραγματικού.

Βασιζόμενος στο γεγονός ότι το καλλιτεχνικό αντικείμενο δεν αναπτύσσεται παρά μόνο στη συνείδηση του ατόμου ο Μανώλης Αναστασάκος επιχειρεί -μέσα από τα προνόμια που μπορεί να διεκδικήσει το καλλιτεχνικό αντικείμενο με την προσχώρηση του στο κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον -, να το καταστήσει ένα αντικείμενο ενεργής αντίληψης, ένα τόπο διέγερσης των αισθήσεων.
Ένα τόπο όπου η μετατροπή των αισθήσεων σε σύμβολα, σε φαντασιακά εργαλεία,
αποτελεί την ανάδειξη ενός βασικού προβλήματος, αυτού του πολιτιστικού επαναπροσδιορισμού μιας κουλτούρας που βρίσκεται σε αποσύνθεση.
Στην new age της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής, πολιτικής και κατά συνέπεια πολιτιστικής κρίσης, ο καλλιτέχνης, ίσως ενστικτωδώς, ίσως προφητικά, υπογραμμίζει με το έργο του μια συνομιλία μεταξύ του μη- πραγματικού και του αποσπάσματος ενός παραμορφωμένου, καταπονημένου πραγματικού.
Οι εικόνες του μοιάζουν σαν μια επιθυμία κατάπνιξης του πραγματικού, σαν ένα πέρασμα προς τη φαντασιακή σκέψη, εκεί όπου το αστικό ελληνικό μεταβιομηχανικό τοπίο γίνεται συνείδηση του συμβολικού κενού, παραγόμενου από τον πολιτισμό και την αποσύνθεση του.
Ο Αναστασάκος, υπογραμμίζει την ρήξη, την ανισορροπία μεταξύ του Ανθρώπου και της Φύσης, μεταξύ των μυθολογικών ριζών και του τεχνοκρατικού κόσμου.
Υπογραμμίζει ότι η τέχνη είναι, κατά βάση, υποκειμενική και ότι η εμφάνιση των αντικειμένων δεν είναι παρά βιωματικά σύμβολα τα οποία ο καλλιτέχνης έχει ως αποστολή να ερμηνεύσει.

Δωροθέα Κοντελετζίδου
Ιστορικός τέχνης /ανεξάρτητη επιμελήτρια